برای نمایش بهتر وب سایت از ورژن جدید مرورگر فایرفاکس یا گوگل کروم استفاده نمایید.

دانلود ورژن جدید فایرفاکس دانلود ورژن جدید کروم
English فارسی
تاریخ : شنبه 10 تير 1402
کد 331

دوازدهمین جلسه گزارش مورنینگ مدیریتی مرکز آموزشی و درمانی امام رضا (ع) با همکاری قطب علمی و آموزشی مدیریت سلامت ایران و دانشکده مدیریت و معاونت توسعه و مدیریت منابع دانشگاه علوم پزشکی تبریز برگزار شد.

دوازدهمین جلسه گزارش کارگروه تحقیق و توسعه (R&D) معاونت توسعه مدیریت و منابع دانشگاه علوم پزشکی تبریز ...
دوازدهمین جلسه گزارش کارگروه تحقیق و توسعه (R&D) معاونت توسعه مدیریت و منابع دانشگاه علوم پزشکی تبریز در قالب مورنینگ مدیریتی در تاریخ 7 تیر 1402 در سالن کنفرانس مرکز آموزشی و درمانی امام رضا (ع) برگزار گردید.
این جلسه با موضوع "ارتقای فرآیند کسورات دارو و لوازم مصرفی به روش FOCUS-PDSA" روز چهارشنبه مورخه 07/04/1402 با حضورآقای دکتر جواد بابائی رئیس دانشکده مدیریت و اطلاع رسانی پزشکی، آقای دکتر محمدزاده رئیس مرکز آموزشی درمانی امام رضا(ع)، آقای دکتر احمدی معاونت توسعه بیمارستان، تنی چند از مدیران و کارکنان بیمارستان و اعضاء هیئت علمی و دانشجویان دانشکده های محتلف تشکیل گردید.همچنین طی اطلاع رسانی قبلی انجام شده حدود 100 نفر شرکت کننده مجازی از طریق لینک از دانشگاه های مختلف علوم پزشکی و 40 نفر بصورت حضوری در این جلسه شرکت داشتند.
موضوع این هفته  گزارشهای مورنینگ، در خصوص ارتقای فرآیند کسورات دارو و لوازم مصرفی به روش FOCUS-PDSA  بود که ابتدا آقای بهنام امینی بعنوان نماینده یکی از تیمهای دانشجویی در خصوص ارتقای فرآیند کسورات دارو و لوازم مصرفی توضیحات لازم را ارئه نمودند. سپس دکتر هادی همیشه کار عضو پنل خبرگان راجع به مشکلات مربوط به داروخانه . ثبت دارو اشاره ای نمودند و مطرح کردند که تفاوت های عملکردی بیمارستان های مختلف در فرآیند ثبت دارو را از چالشهای مهم قلمداد کردند.
آقای دکتر محمود یوسفی پیشنهاداتی در جهت ارتقای بخش دارو  و حمایت از حقوق بیمار  مطرح کردند. خانم زینب سالک مسئول درآمد به کاهش کسورات قابل توجه ناشی از مداخلات، حین فرآیند FOCUS PDSA اساره نمودند و به ضورت بهبود زیرساختها جهت تداوم شرایط تاکید کردند.
در نهایت دکتر بهزاد نجفی مدیر بودجه دانشگاه علوم پزشکی بیان نمودند که کسورات در بسیاری از بیمارستان ها مشابه بوده و باید در جهت بهبودشان اقدامات لازم صورت گیرد و در ادامه جلسه با  بحث و بررسی پیرامون مباحث مطرح شده با مشارکت مدیران و دانشجویان و کارکنان ادامه یافت.
به گفته دکتر همیشه کار تشکیل جلسات مورنینگ باعث شناسایی کسورات قدیم و جدید و کشف گلوگاه هایی در فرآیند های بیمارستان جهت ارتقای آنها بسیار کارآمد و هدفمند می باشد.